کل نماهای صفحه

۱۳۹۴ تیر ۲۰, شنبه

شله زرد Persian Saffron Rice Pudding



شله زرد دسر معروف ایرانیهاست که در مراسمات برای نذری پخته میشه 

و در ماه رمضون هم جایگاه خاص خودشو داره .



برای این شله زرد من تمام مجلات و کتابهای اشپزیم رو ریختم بیرون و دستورات

زیادی از جمله رسپی های خانم گلریزکاوه / خانم مرضیه جمشیدیان /رزا منتظمی/

ملیحه ایروانی و خیلی دستورات دیگه که در مجلات بود ولی اسم اشپز رو ننوشته بود 

رو خوندم به جرات میگم بالای 15 تا رسپی از مجلات مختلف آشپزی رو خوندم

و اخرش رسیدم به دستور خوب خانم جمشیدیان که مواد لازم ذکر شده برای خونواده

ما مناسب بود ..ولی دستورات دیگه برای حجم زیاد شله زرد نوشته شده بودن

مثلا دستور خانم کاوه یک کیلو برنج و 2 کیلو شکر لازم داشت.

اما نکته خوبی که از خوندن این همه دستور به دست اوردم ذکر نکات مفید بود که از هر 

رسپی یه چیزی یاد گرفتم که اینجا ثبت میکنم تا یه منبع خوب داشته باشم.


نکاتی که در انتها خواهم نوشت رو حتمــــــــــــا بخونین.



مواد لازم:


برنج مرغوب ایرانی : 1 پیمانه

شکر : 1/5 پیمانه 

کره : 50 گرم

خلال بادام: 50 گرم 

گلاب : 1/2 پیمانه

زعفران دم کرده: 1/3 پیمانه 

آب : 8 تا 10 پیمانه 

دارچین : به میزان لازم

خلال بادام و پسته برای تزیین : به میزان لازم


این مقدار شکر برای ذایقه من زیاده من یک پیمانه سر پر ریختم.

این مقدار آب دستور خانم جمشیدیان بود من 6 پیمانه اضافه کردم و بعد 

هر وقت احساس کردم خیلی غلیظ شده مقداری اب جوش ریختم

البته بعد از ریختن شکر داخل شله زرد.چون جنس برنج فرق میکنه بهتره 

اب رو یک دفعه اضافه نکنین .برنج هم اگه نیم دانه محلی باشه بهتره.

در مورد میزان زعفرون هم باید بگم جنس زعفرونها فرق میکنه 

تا جایی بریزین که از رنگش راضی باشین شاید بهتر باشه به میزان لازم نوشته بشه 





طرز تهیه:  


برنج رو خوب بشورین تا جایی که ابش زلال بشه و بعد چند ساعت بزارین تا خیس 

بخوره من یک شب تا صبح گذاشتم.زعفرون رو دم بدید و کنار بزارین تا اماده باشه.

برنج رو با اب توی قابلمه بریزین و روی شعله ملایم قرار بدین تا بپزه و کاملا 

پخته بشه در حد له شدن و لعاب انداختن. اگه برنجتون نیم دانه نیست 

و مثل برنج من دونه بلنده میتونین در همین مرحله با گوشتکوب برقی کمی پالس بزنین 

تا یه کم از حالت درشت بودن در بیاد ولی دیگه زیادی ریز و له نکنین .

بعد از اینکه برنج کاملا پخت شکر رو اضافه می کنیم و هم میزنیم . 

دقت کنین که حتما باید برنج کاملا پخته باشه وگرنه وقتی شکر اضافه میشه دیگه برنج پخته نمیشه 

حالا وقتشه که خلال بادام رو کمی با دست خرد کنین و توی همون 1/2 پیمونه گلاب

 که توی دستور داشتین خیس بدین.و بزارین نیم ساعت بمونه تا کمی نرم شه 





بعد از یه ربع که شکر رو اضافه کردین بچشین اگه از شیرینی اش راضی نبودین

مقدار شکر رو بیشتر کنین ولی من 1 پیمونه سر پر ریختم .

بعد از یک ربع که شکر اضافه شد زعفران و خلال بادام رو به همراه گلاب اضافه میکنیم 

و هم میزنیم .دقت کنین که هر چند وقت یه بار باید هم بزنین تا ته نگیره.

اگه شله زرد سفت بود میتونین کمی اب جوش اضافه کنین .و بزارین تا کاملا جا بیفته 

و اب از برنج جدا نباشه ..در اواخر پخت کره رو اضافه میکنیم و بعد شعله روخاموش میکنیم

و بلافاصله شله زرد رو توی ظرفی که قراره سرو کنیم میریزیم و میزاریم توی همون ظرف 

کاملا خنک بشه در غیر این صورت شله زرد اب می ندازه.

بعد از خنک شدن روش رو با پودر دارچین و خلال پسته و بادام تزیین کنین





نکات مهم: 


هر چند که چند مورد رو توی دستور توضیح دادم اما دوباره عنوان میکنیم 

بعد از اینکه برنج کاملا پخت شکر رو باید اضافه کنیم 

دقت کنین که حتما باید برنج کاملا پخته باشه وگرنه وقتی شکر اضافه میشه دیگه برنج پخته نمیشه

بعضی ها ترجیح میدن شله زرد پر شیرین باشه اگه از میزان شکر راضی نبودین 

بعد از یک ربع که شکر اضافه شد میتونین شکر بریزین و بعدش حتما بزارین تا مجدا

روی حرارت باشه تا آب نندازه. شله زرد وقتی داغ هست باید به ظرف اصلی انتقال

داده بشه و توی همون ظرف خنک بشه وگرنه آب می ندازه. 

اصطلاحا میگن بعد از سرد شدن نباید قاشق بخوره مثل فرنی.

بعد از اینکه برنج رو شستین و ابش زلال شد میتونین زعفرون دم کرده رو به اب برنج

اضافه کنین تا با هم خیس بخورن ..من اینجوری امتحان نکردم تا حالا ولی 

توی یکی از مجلاتم نوشته بود اینجوری بهتر رنگ میگیره 

بعد از اضافه کرد شکر مواد کمی شلتر میشه پس اگه حس کردین موادتون سفت 

هست تا قبل از اضافه کردن شکر بهش اب اضافه نکنین .این کار رو میتونین بعد

از اضافه کردن شکر انجام بدید .بادام هم حتما نیم ساعت قبل از اضافه کردن به 

شله زرد خیس بدید. من با همون گلاب خیس دادم .

بعد از اضافه کردن شکر امکان ته گرفتن شله زرد زیاده میتونین نصف کره 

رو در هنگام اضافه کردن شکر به مواد اضافه کنین .

۴ نظر:

  1. شادی عزیز , مرسی برای دستور خوب و کاملی که در اختیار گذاشتید . شله زرد شما که خیلی خیلی خوشمزه بنظر میرسه , تزئینات هم که مثل همیشه در عین سادگی بسیار زیباست . نوش جونتون .حتما در آینده تزدیک طبق دستور کامل شما درست میکنم. باز هم ممنون .

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. ممنونم عزیزم جاتون خالی
      امیدوارم درست کنین و لذت ببرین اگه توی اینستاگرام هم هستین دوستان نظرات و پیشنهادات خیلی خوبی دادن وبه نکات خوبی اشاره کردن
      بد نیست پست اخر مربوط شله زرد رو در اینستاگرام هم ببینین و کامنتهای دوستان رو بخونین

      حذف
  2. وای به به ! چقدر یهو دلم خواست
    امسال نه شله زرد خوردم و نه شیر برنج :-(
    خیلی عالی شده شادی جون ، دستتون درد نکنه و نوش جونتون

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. آخی چرا؟ حالا اشکالی نداره غیر از ماه رمضون هم خوردشون مزه میده ...بزار هوا که سرد شد درست من اینا رو تو هوای سرد بیشتر می پسندم
      هر چند اونجا شما زیاد سرما رو تجربه نمی کنین و هوا فقط کمی خنک تر میشه

      حذف

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...