کل نماهای صفحه

۱۳۹۳ اسفند ۱۷, یکشنبه

آش چهارشنبه سوری (اَبودَردا)



این آش مخصوص چهارشنبه سوری هستش و خیلی هم خوشمزه است.در شهرهای مختلف به 

صورتهای مختلفی طبخ میشه ..من امروز ورژن شیرازیش رو درست کردم.



معمولا بیشتر شهرها آشی را می پزند که آش ابودردا نام دارد.

این آش به نیت درخواست شفا برای بیماران و یا به عنوان نذری برای سلامتی افراد 

خانواده در آخرین چهارشنبه ماه صفر  پخته می شود.معمولا مراسم رشته بری یعنی 

درست کردن رشته از خمیر با مراسمی خاص و دعا و استغاثه به درگاه خداوند بوده که 

همه در آن شرکت می کردند .ضمن آماده کردن رشته گلوله هایی با آدمک های از خمیر 

می ساختند  و به نیت تک تک افراد خانواده در اش می ریختند و پس از پختن از آش خارج 

کرده و بروی بام می ریختند که خوراک پرندگان شود و یا در اب می ریختند که ماهیان 

بخورند  و این به نیت خارج ساختن بیماری و باقیماندن سلامتی و خوشی بود سپس آش

 را بین همسایه ها و فقرا تقسیم می کردند 

و سهمی نیز به خانواده و بیماران مورد نظر می دادند.

(اَبودَرْدا، آش‌ darda] abu ، از as-e منسوب‌ به‌ ابودردا حكيمى‌ عابد از صحابة برجستة 

حضرت‌ رسول‌ اكرم‌ص‌.) اين‌ آش‌ را به‌ طور انفرادي‌ يا جمعى‌، با شركت‌ گروهى‌ از زنان‌ و 

دختران‌ خانواده‌هاي‌ خويش‌ و همسايه‌ براي‌ «رفع‌ مرض‌ مزمن‌» و شفاي‌ درد و بيماري‌ و 

برآمدن‌ مراد و حاجت‌ مى‌پزند. 







ظاهراً مشابهت‌ دو كلمة «دردا» و «درد» فارسى‌ به‌ معناي‌ رنج‌ و ناخوشى‌، سبب‌ شده‌ 

كه‌ ابودردا را پدر دردها و صاحب‌ درد و رنج‌ پندارند و اين‌ آش‌ را به‌ او نسبت‌ دهند. برخى‌ 

نيز چنين‌ پنداشته‌اند كه‌ ابودردا در همة عمر پيوسته‌ رنجور و بيمار بوده‌ است‌، در صورتى‌

 كه‌ كلمة درداء در عربى‌ مؤنث‌ «اَدْرَد»، و يكى‌ از معانى‌ آن‌ «بى‌دندان‌» است‌. 

در فرهنگ‌ عامة ايران‌ آش‌ ابودردا را به‌ نامهاي‌ ديگري‌، مانند آش‌ بيمار، آش‌ امام‌ 

زين‌العابدين‌ع‌، آش‌ عمودرد يا آش‌ عمودردا، آش‌ سلامتى‌، آش‌ هَوْدَرْده‌ = هفت‌ درده‌، يا 

هَوْدونْگاره‌ = هفت‌ دانگاره‌: هفت‌ حبوب‌، آش‌ نذري‌، بغراي‌ چهارشنبه‌ سوري‌ و آش‌ 

ابودرده‌ نيز مى‌نامند. 

اطلاق‌ نام‌ زين‌العابدين‌ به‌ آش‌ ابودردا به‌ سبب‌ شفا يافتن‌ بيماري‌ حضرت‌ امام‌ 

زين‌العابدين‌ع‌ با خوردن‌ اين‌ آش‌، و هفت‌ درده‌ ناميدن‌ آن‌ احياناً به‌ سبب‌ خاصيت‌ و تأثيرش‌ 

در شفادهندگى‌ درد مختلف‌ بوده‌ است‌. 





زمان‌ پخت‌: اين‌ آش‌ نذري‌ را در حوزه‌هاي‌ جغرافيايى‌ مختلف‌ ايران‌ معمولاً در يكى‌ از 

چهارشنبه‌هاي‌ سال‌، به‌ ويژه‌ چهارشنبه‌ سوري‌ و چهارشنبة آخر ماه‌ صفر مى‌پختند. 

ساختن‌ آدمك‌ خميري‌: آدمك‌ يا آدمكهايى‌ شبيه‌ مريض‌ يا شبيه‌ ابودردا و زنش‌ ام‌ّ دردا 

 مى‌ساختند. در شيراز هر دو آدمك‌ را ابودردا يا عمودردا مى‌ناميدند.  يك‌ مُهر و يك‌ تسبيح‌ 

خميري‌ به‌ دست‌ چپ‌ و راستش‌ مى‌دادند. 

در خراسان‌ شكم‌ آدمكها را با آجيل‌ آش‌ پر می کردند.



آدمكها را با رشته‌هايى‌ كه‌ دختر نابالغ‌ از چانة خمير بريده‌ بودند، در آش‌ مى‌انداختند. به‌ 

هنگام‌ پختن‌ آش‌ هر زنى‌ كه‌ مرادي‌ داشت‌، براي‌ برآورده‌ شدن‌ آن‌، آش‌ را هم‌ مى‌زد.


پخش‌ آش‌: وقتى‌ آش‌ پخته‌ مى‌شد، آدمك‌ يا آدمكهاي‌ خميري‌ را از آن‌ در مى‌آوردند و هر 

يك‌ را در كاسه‌اي‌ چوبى‌ يا سفالى‌ِ نوِ آب‌ نديده‌، يا هر دو را در يك‌ كاسه‌ با دو قاشق‌ 

چوبى‌ مى‌گذاشتند و به‌ آب‌ روان‌ مى‌سپردند.






مواد لازم:

  
عدس: 1/4 پیمانه

ماش : 1/2 پیمانه

برنج نیم دانه محلی: 3 قاشق سوپ خوری

بلغور گندم: 3 قاشق سوپ خوری 

آب یا آب گوشت: به میزان لازم

رشته آش : 50 گرم

اسفناج خرد شده یا سبزی اش : 500 گرم

آلوچه جنگلی و آلو بخارا: مجموعا 200 گرم

نعناداغ و سیر داغ و پیاز داغ: به میزان لازم

نمک و فلفل و زردچوبه به میزان لازم

لواشک یا دانه انار خشک : 50 گرم برای تزیین

مغز گردو دو نیم شده : 3 تا 4 عدد برای تزیین



اگه برنج نیم دانه نداشتین از برنج معمولی استفاده کنین چون پخته میشه

و له میشه..من از اب گوشت و سبزی آش استفاده کردم .

(سبزی اش شامل تره / جعفری/ گشنیز/اسفناج یا برگ چغندر و کمی شوید)

برای تزیین هم از لواشک و مغزگردو


طرز تهیه:


حبوبات رو از شب قبل با اب گرم خیس کنین و چند بار ابشو عوض کنین

بعد از 24 ساعت با کمی آب بپزید..برنج نیم دانه و بلغور از 6 ساعت قبل

 با اب گرم خیس کنین .مقداری اب در ظرف مناسبی بریزین

وقتی جوش اومد اب برنج و بلغور رو خالی کنین و اونا رو بریزین توی

آب جوش بعد از نیم ساعت رشته و سبزی اش رو اضافه کنین.

تو این فاصله که برنج و بلغور با سبزی در حال پختنه الو و الوچه ها رو 

بشورین و یک ربع خیس بدین 

دقت کنین که رشته زود ته میگیره وقتی اضافه میشه باید هر چند

وقت یه بار اش رو هم بزنین.بعد از اینکه سبزی و رشته پخت و اش لعاب انداخت

حبوباتی رو که پخته بودین و کنار گذاشته بودین به همراه الو و الوچه ای

که خیس داده بودیم و مقداری نعنا داغ و سیر داغ و پیاز داغ به اش اضافه میکنیم

من برای اشها معمولا پیاز داغشو زیاد میکنم .خوشمزه اش میکنه.

(اگه حبوباتتون اب اضافی داره اب اضافی رو دور بریزین)

اجازه میدیم آشمون با این مواد حدود یه ربع دیگه بجوشه و جا بیفته ...

در حین پخت هر جا دیدین احتیاج به اب بیشتری داره و خیلی غلیظه

میتونین کمی بهش اب گرم اضافه کنین ..آش خوشمزه تون آماده س

آش رو در ظرف مورد نظر ریخته و با مغزگردو و لواشک تزیینش کنین.




خوب شما هم اگر نیتی نذری یا خدای نکرده مریضی دارید می تونید

از امروز دست به کار بشید..سلامتی رو برای همه شما آرومندم.

سال خوبی رو براتون پر از سلامتی و شادی آرزومندم.

۹ نظر:

  1. وای عجب آشی شده ، دلم خواست شدید . کاش یه کاسش الان اینجا بود . خیلی جالب بود شادی جون ، دست گلت درد نکنه و نوش جونتون <3
    ممنون از توضیحات کامل و جالب

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. خواهش میکنم گلم برای خودمم خیلی تازگی داشت و تاریخچه جالبی داشت
      چون همه اهل خونه مریض شدیم فرصت مناسبی برای آش پختن بود ..من که صدام شده شبیه صدای هیولا خخخخ
      جات خالی عزیزم ولی چون عدس و ماش خیلی زود میپزه ...اش پر زحمتی نیست و سریع اماده میشه...البته اگه سبزی و پیازداغشو از قبل توی فریزر داشته باشی

      حذف
  2. چه جالب با اینکه ۵ سال شیراز زندگی کردم , میبینم خیلی از مطالب رو نه میدونم و نه شندیدم
    ما همیشه تو چهارشنبه سوری همون اش رشته رو بار میزاریم :)
    در ضمن منظورت از گذاشتن اون ظرفهای خوشکل چینی اون پشت چی هست ؟ زود جواب بده که اصلا بدجوری بی طاقتم کردی :/
    )))))))))))

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. گیلدا جون بیشتر برای 4 شنبه سوری اش رشته می پزن ...منم اسم این آشو چند سال پیش توی مجله ام دیده بودم ولی امسال دیدم دوباره مجله هنر اشپزی چاپش کرده به اسم آش 4 شنبه سوری و توی توضیحات نوشته بود بهش ابودردا میگن و توضیحات مختصری هم نوشته بود من توی گوگل سرچ کردم و دیدم توضیحاتش مفصله گذاشتمش توی وبلاگ چون برام جالب بود ...توی مجله هم نوشته بود جاهای مختلف ابودردا رو مدلهای خاصی درست میکنن ..هر جا یه جوره و این مدل شیرازی هستش..یه اش دیگه هم هست به اسم آش اسفندی که شاید اون رو هم درستش کنم

      حذف
    2. اون ظرفها هم برای دکور توی عکسه خخخخ بعد از عکاسی با جون کندن دوباره جابجاشون کردم تو کابینت

      حذف
  3. خیلی جالب بود ، ما چهارشنبه سوری آش رشته یا رشته پلو درست میکنیم که رشته ی کار دستمون بیاد مثلا :)))) اصلا از وجود این آش بی خبر بودم ، ممنون بابت توضیحات کاملت ، خیلی خوبه که کلی اطلاعاتمون بالا میره ، در ضمن ظرفات چشم منو رو هم گرفته ، مواظبشون باش :))))))

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. ظرف که قابلی نداره پیشکش شما ..اره اینجا هم بیشتر همون رشته پلو و سبزی پلو و اش رشته است ولی خیلی از مناظق هم این اش رو می پزن باید تو یه چهارشنبه باشه که بیشتر توی اخرین چهارشنبه ماه صفر یا چهارشنبه سوری درست میشه

      حذف
  4. سلااااااااااااااااااااااااام.
    خیلیییی خوبه. ما هم ازینا درست میکنییم.
    برای شیرینی عید اینو حتما در نظر بگیر. یه شیرینی باقلوا هست مخصوص عیده.
    حتمااا ببینید:
    http://www.nikoo.com/food
    یعنی اصلا عالییهااا!

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. خیلی ممنون سر زدم ولی به نظر میاد عکسهاش همه از اینترنت باشه واسه همین من به این رسپی ها اعتماد ندارم متاسفانه
      ممنون از حضورتون

      حذف

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...